DİYABETİK AYAK YARASI (ŞEKER YARASI)

Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet hastalığı kronik, yani ömür boyu süren fakat kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Diyabetik ayak yarası ise bu hastalığa bağlı ayaklarda çıkan yaralara verilen isimdir. Şeker hastalığında kan şekerinin kontrol altına alınamadığı veya düzensiz seyrettiği durumlarda bu kan şekeri yüksekliği birtakım hasarlara neden olmaktadır. Bunlardan birincisi nöropati yani vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen sinir hasarı, ikincisi ise vaskülopati yani damar hasarıdır. Meydana gelen damar hasarı cildin kan dolaşımını bozar. Sinir hasarı ise hissizlik meydana getirmekle beraber cildin doğal nemlenmesini bozarak kuruluğa sebep olur. Tüm bunlar diyabetik hastalarda yaraların daha kolay oluşmasına zemin hazırlar.

Ayaklarımız vücudumuzda travmalara, çarpmalara ve kazalara en yatkın bölgelerimizden biridir. Diyabetik bir hastada ayakkabı vurması bile, meydana gelen hissizlikten ötürü ilerleyerek tedavisi zor yaralar oluşmasına neden olabilir. Yine hissizlikten ötürü diyabetik hastalarda ayakların üşümesi ve ayakları ısıtmak amacıyla sıcak su torbası konması neticesinde meydana gelen yanık yaraları da oldukça sık karşılaştığımız durumlardır.

ŞEKER YARASI DİYABETİK AYAK YARASI

İşte meydana gelen bu sinir ve damar hasarı ile beraber genellikle dış bir etkenin tetiklemesi diyabetik hastaların ayaklarında tedavisi zor, problematik yaralar oluşmasına neden olur. Bu yaraların tamamını diyabetik ayak yarası olarak adlandırıyoruz.

ŞEKER YARASI UZUV KAYIPLARINA NEDEN OLUR MU?

Diyabetik yaralar içerisinde toplumda en çok korkulan komplikasyon uzuv kayıplarıdır. Geç kalınmış, iyi bakılmamış, doğru tedavi edilmemiş yaralarda malesef parmak, ayak hatta daha ileri aşamalarda çeşitli seviyelerde bacak kaybı meydana gelebilmektedir. Fakat bilimsel çalışmalar erken müdahale, iyi bir yara bakımı ve zamanında ve doğru tedavi ile bu uzuv kayıplarının birçoğunun önlenebileceğini göstermektedir.

DİYABETİK AYAK YARALARI NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Bu problematik yaralarda tedavi seçenekleri çok çeşitlidir ve uygun tedavi için öncelikle yaranın çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Yara bakımı ile beraber çeşitli iyileştirici faktörlerin enjeksiyonu, VAC tedavisi, gelişmiş pansuman ürünlerinin kullanımı ile başlayarak gereken durumlarda cerrahi yara temizliği yapılması; temiz yaralarda deri grefti (yaması) ile kapama yapılması gerekebilir. Çok fazla ilerlemiş, enfekte, dolaşımı ileri derecede bozulmuş yaralarda, hastaya daha fazla hasar vermemesi adına amputasyonlar da planlanabilmektedir.

  • DOKTORUNUZA SORUN