ERKEKTE MEME BÜYÜMESİ (JİNEKOMASTİ) NEDİR?

Erkekte meme büyümesi (jinekomasti) erkekte kadınsı şekilde meme büyümesidir. Memelerdeki bu büyüme yağ, meme dokusu veya her ikisinde birden görülen artış sonucu meydana gelir. Çeşitli hormon dengesizlikleri, ilaçlar, birtakım endokrinolojik hastalıklar jinekomastiye sebep olabilir. Ancak jinekomastide çoğunlukle bir neden bulunamaz. Bunun dışında erkeklerde 3 dönemde fizyolojik olarak jinekomasti ortaya çıkabilir. Bu dönemler sırasıyla bebeklik dönemi, ergenlik dönem, ve yaşlılıktır. Ergenlik döneminde görülebilen jinekomasti çoğunlukla geçici olmakla beraber kalıcı da olabilir. Özellikle kamburluk ve sırt eğriliği gibi durumlarda jinekomasti daha fazla kendisini gösterebilmektedir. Bu durumdan kurtulmak adına erkekte meme büyümesi ameliyatı şarttır.

KİMLERE YAPILABİLİR?

- Memelerde kadınsı görünümden şikayetçi olanlar
- Estetik açıdan görüntüyü beğenmeyenler
- Tüm bu şikayetleri 1 yıldan fazla süredir devam edenlere yapılabilir.

AMELİYAT ÖNCESİ

Tüm ameliyatlardan önce olduğu gibi jinekomasti ameliyatından önce de sigara içicilerine en az 2 hafta önceden sigarayı kesmeleri önerilir. Ameliyat öncesinde hasta hekimine kullandığı ilaçlarla ilgili bilgi vermelidir. Özellikle kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi veya yeniden düzenlenmesi gerekebilir.

JİNEKOMASTİ AMELİYATI

Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Memelerde büyümeye sebep olan yağ dokusu için genellikle liposuction tekniği kullanılır. 1-2 noktadan yapılan 0,5 cm’lik kesilerle girilerek özel kanüller kullanılarak yağ dokusu parçalanarak dışarı alınır. Yağ dokusuna eşlik eden meme bezi de söz konusu ise meme başının altından yapılan 1-1,5 cm’lik bir kesiyle girilerek meme bezleri de dışarı alınır.

JİNEKOMASTİ AMELİYATI SONRASI

Hastalar genellikle ameliyattan sonraki gün taburcu olurlar. Ameliyatın hemen sonrasında destekleyici bir korse takılır ve bu korse 3-4 hafta süreyle kullanılır. 2. günden sonra hasta banyo yapabilir. 3-4. günden itibaren hasta korse ile işine ve sosyal hayatına dönebilir. Şişlik ve morluklar 2 hafta içinde geriler. 6 hafta süreyle ağır aktiviteden kaçınılması önerilir. Bu süreçte ağır eşya kaldırmamak veya vücudu zorlayacak herhangi bir aktivitiden uzak durmak gereklidir.

  • DOKTORUNUZA SORUN