GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ NEDİR?
Göz kapağı estetiği, göz kapaklarında meydana gelen deformasyonları, sarkma ve torbalanmaları gidermeyi hedefleyen bir operasyondur. Genellikle 40 yaşından sonra ihtiyaç duyulmakla birlikte bazı insanlarda yapısal ve genetik nedenlerle daha erken yaşlarda da ihtiyaç duyulabilmektedir. Üst göz kapağı, üst yüz ve alın ünitesinin bir parçası, alt göz kapağı ise orta yüzün bir parçası ve devamı niteliğindedir. Bu nedenle ihtiyaç duyulan hastalarda göz kapağı ameliyatları diğer yüz gençleştirme ameliyatları ile kombine edilebilir. Yüz germe, kaş kaldırma ve botoks gibi işlemlerle birlikte yapılabilmesi nedeniyle oldukça tercih sebebi olmaktadır.
KİMLERE YAPILABİLİR?
- Genellikle 40 yaş üstü üst göz kapağı sarkıklığı ve/veya alt göz kapağında torbalanmalar olan
hastalar
- Göz çevresinde dışa bağlı etkenlerden ötürü sorunlar oluşan kişiler
- Yapısal ve genetik nedenlerle daha genç yaşta bu problemlerle karşılaşanlar da ameliyat için
adaydırlar.
GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ ÖNCESİ
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi sigara içicilerinin en az 2 hafta önceden sigarayı bırakmaları önerilir. Hasta, hekimine kullandığı ilaçlarla ilgili bilgi vermelidir. Özellikle kan sulandırıcı ilaçların ameliyat öncesi kesilmesi veya yeniden düzenlenmesi gerekebilir. Aynı zamanda göz damlaları ve buna bağlı olan ilaçların da kullanımı bırakılmaldır.
GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ AMELİYATI
Üst göz kapağı ameliyatında, üst göz kapağı kıvrımından kesi yapılarak, fazla cilt ve fıtıklaşmış fazla yağlar çıkarılır. Alt göz kapağı ameliyatında kirpiklerin hemen altından girilerek torbalanmaya neden olan yağlar çıkarılır. Alt göz kapağı ameliyatında bazı durumlarda kapak içinden kesi yapılabilir. Ameliyat süresi ortalama 1-1,5 saattir. Ameliyat bitiminden sonra yatış işlemleri başlamaktadır.
AMELİYAT SONRASI
Hastalar ameliyat sonrası aynı gün içinde taburcu edilebilirler veya 1 gün yatış gerekebilir. Göz çevresinde şişlik ve yer yer morluklar olabilir. Bu durum 1 hafta içerisinde sonlanır. Dikişlerin olduğu süreçte gözleri fazla yormamak önemlidir. Dikişler 5-7. günlerde alınır. Gözleri çok yormayacak şekilde çevreye bakmak ve bunun yanında gözleri ani hareketlerle yormamak gereklidir. Hasta 1 hafta-10 gün sonra sosyal hayatına dönebilir.


